Wat moet je allemaal regelen als je gaat trouwen

trouwen wat te regelen

Wat moet je regelen als je gaat trouwen?

Het is een prachtig moment wanneer een paar besloten heeft elkaar het jawoord te gaan geven. Het eerste dat je zult gaan doen, is het mooie nieuws delen met familie en vrienden. Dan komt het besef: er moet van alles worden geregeld. Je hoeft hier echter niet van in de stress te raken. Met een goede checklist komt alles voor elkaar. Natuurlijk zullen familie en vrienden jullie graag helpen om van de huwelijksdag de mooiste dag in je leven te maken.

Wil je het professioneel aanpakken? Neem dan een wedding planner in de arm. Je kan dan zelf aangeven wat je wilt, maar het regelwerk uit handen geven.

Wanneer begin je met regelen?

Over het algemeen wordt geadviseerd om niet te lang te wachten. Het beste is om 9 maanden tot een jaar voor de trouwdag te beginnen met regelen. Wacht in ieder geval niet langer dan 6 maanden voor de bruiloft.

Bepaal allereerst je budget

Misschien willen jullie een eenvoudige bruiloft, of misschien juist een met alles erop en eraan. Hoe dan ook, alles staat en valt met een budget. Bepaal daarom allereerst hoeveel geld je wilt uitgeven en of dat geld ook beschikbaar is. Is jullie gespaarde geld niet toereikend voor jullie wensen, ga dan na hoeveel tijd je nog hebt om het ontbrekende deel bij elkaar te krijgen. Tip: neem altijd een extra bedrag in acht voor onvoorziene uitgaven.

Wat regel je als eerste?

Datum:

Het spreekt vanzelf dat je als eerste een datum gaat vastleggen bij de gemeente en, indien je ook een kerkelijk huwelijk wilt sluiten, de kerk. Wil je op dezelfde dag trouwen bij gemeente en kerk, vraag dan bij de kerk alvast beschikbare data op voordat je bij de gemeente iets vastlegt. Een datum regelen voor je huwelijk kan bij een aantal gemeentes gewoon via internet, maar niet overal. Raadpleeg de website van je gemeente voor meer informatie.

Locatie:

Natuurlijk willen jullie een mooie locatie voor jullie grote dag. De meest populaire locaties worden altijd het snelst geboekt, dus het is zorg om op tijd te zijn. Weet dat er ook locaties zijn die door gemeentes zijn aangewezen als officiële trouwlocatie. Je kunt denken aan: Rotterdam, Zoetermeer, Leiden, Delft, Den Haag, Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Amersfoort, Nijmegen, Arnhem (extra informatie te vinden over ArnhemNijmegenCityRegion.nl) of Enschede en vele andere gemeenten in Nederland.

Dat betekent dat je niet persé naar het gemeentehuis hoeft, maar voor een alternatief kan kiezen. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van jullie gemeente. Wil je de plechtigheid laten plaatsvinden op een andere (niet officiële trouw-)locatie, dan kun je bij de gemeente navragen of dat tot de mogelijkheden behoort. Je kunt bijvoorbeeld zelfs trouwen in het bos, mits jouw gemeente dat als bijzondere trouwlocatie toestaat.

Huwelijksfotograaf:

Reden dat de fotograaf ook in de opsomming “als eerste regelen” staat, is dat goede huwelijksfotografen, net als mooie locaties, snel geboekt worden. Dat geldt vooral voor huwelijksfeesten op vrijdag en zaterdag. Wees er daarom snel bij! Wil je weten of wij jullie huwelijksreportage kunnen verzorgen op de geplande datum? Neem dan contact met ons op.

Notaris

Wil je trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan moet je dit regelen bij een notaris.

Wat regel je daarna?

Kleding:

Vooral voor de trouwjurk moet tijd worden uitgetrokken, de bruid wil er immers voor de toekomstige partner op haar mooist uitzien. Het kan wat tijd kosten om een jurk te vinden die precies is wat je in gedachten hebt. Daarna volgen er mogelijk nog wat pasrondes om te zorgen dat de jurk perfect past.

De bruidegom gaat op zoek naar een mooi kostuum.

Zijn er ook bruidsmeisjes of -kinderen die gekleed moeten worden? Dan is het mooi als de kleding is aangepast aan die van het bruidspaar.

Muziek en entertainment:

Maak een keuze voor de muzikale omlijsting. Afhankelijk van je wensen en het beschikbare budget, kun je kiezen voor een live artiest, live band of een DJ. Misschien wil je nog andere entertainment, bijvoorbeeld een goochelaar, een karikatuur tekenaar, het oplaten van ballonnen, etc.

Gastenlijst:

Bepaal hoeveel mensen je wilt uitnodigen en wie dat zijn. Wie van de gasten worden uitgenodigd voor het feest en wie voor het diner voorafgaand aan het feest? Het is handig om deze genodigden alvast een “save the date” via e-mail te sturen, zodat ze de datum kunnen vrijhouden. Het kan immers nog even duren voor de kaarten op de post gaan.

Drukwerk:

Als je bepaald hebt, wie er op de gastenlijst staan, kun je kaarten gaan bestellen. Voor de genodigden voor het feest kun je met een inlegkaartje duidelijk maken dat ze welkom zijn op het feest. Tip: heb je een online cadeaulijst? Vermeld die dan op de uitnodigingskaart.

Catering en bruidstaart:

Intussen heb je wellicht een beeld van het aantal mensen dat bij jullie bruiloft aanwezig zal zijn en kun je de catering gaan regelen. Mogelijk verzorgt de door jullie gekozen locatie ook catering. Maar indien dat niet zo is, dan zul je zelf een goede cateraar moeten regelen. Bepaal het menu voor het diner en of er gasten zijn speciale dieetwensen en bepaal of en welke snacks je bij de receptie wenst.

Ook moet de bruidstaart besteld worden bij een goede banketbakker. Gemiddeld kost een bruidstaart zo’n 400 euro, maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot die moet worden en of je speciale wensen hebt.

Aankleden van de locatie:

Je wilt voor je bruiloft een locatie met sfeer, daar hoort ook de aankleding bij. Misschien heb je een thema gekozen voor jullie huwelijk en wil je de locatie decoreren volgens dat thema. Er is van alles verkrijgbaar speciaal voor dit doel. Je kan het besten googelen op internet voor meer informatie.

Bloemen

Natuurlijk denk je dan meteen aan het bruidsboeket, maar er zijn ook nog corsages, bloemen voor bruidsmeisjes en -kinderen, bloemen voor aankleding van de auto en van de locatie. De kerk verzorgt over het algemeen wel bloemen voor een huwelijksmis, maar wellicht wil je extra bloemen voor het feestelijke effect.

Visagie en kapper

De bruid kan bij de kapper advies vragen en eventueel een proefbruidskapsel laten doen. Wil je als bruid niet zelf je make-up verzorgen maar dit professioneel laten doen, ga dan op zoek naar een goede estheticienne of visagist.

Bedankje voor gasten

Zoek een leuk cadeautje uit om je gasten te bedanken aan het eind van de huwelijksdag.

Checklist bruiloft

Maak een checklist met alle bovengenoemde punten waarin je kunt bijhouden wie, wat, wanneer doet en heeft gedaan. Dan houd je overzicht en zal alles op rolletjes lopen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *