Bijzondere trouwfoto’s

Bijzondere trouwfoto’s

In andere blogs over verschillende types trouwfoto’s hebben we het al gehad over grappige huwelijksfoto’s en gekke bruiloftskiekjes (gekke-trouwfotos). Voor de broodnodige afwisseling is het namelijk van belang niet altijd dezelfde emotie op te roepen met de bijzondere trouwfoto’s. Tenslotte is een bruiloft zelf ook een mix van ontelbare gevoelens, een aantal daarvan voorspelbaar, maar velen daarvan ook verrassend en onverwacht. De huwelijksfotograaf zal er alles aan doen zoveel van die verschillende emoties in zijn of haar foto’s te vangen, waardoor de herbeleving bij het zien ervan alleen maar sterker wordt. Het verschil tussen grappig en gek hebben we op een simpele manier zichtbaar gemaakt. Bij grappige foto’s hoort er meteen een glimlach op het gezicht te verschijnen, althans dat is de bedoeling. Gekke foto’s hebben vaak hetzelfde effect, maar met een omwegje. De eerste reactie is die van vraagteken, gevolgd door inzicht en eindigend met wederom de glimlach. We noemen dat ook wel het Huh? Ooh, haha effect. Er zijn echter nog wel meer soorten foto’s te schieten en eentje daarvan zijn de bijzondere foto’s.

De huwelijksdag is een bijzondere dag!

Net als bij elk type foto, of je het nu over grappig, gek, romantisch, stijlvol, of mooi hebt, het is altijd afhankelijk van de beschouwer van de foto’s. Het is een zeer persoonlijk of wel subjectief oordeel dat er geveld wordt. Dat geldt dus ook voor bijzondere foto’s. Wat voor de één een hele speciale bijzondere trouwfoto is, kan voor een ander heel gewoontjes zijn. Het hangt immers allemaal af van de emoties die er tevoorschijn getoverd worden door de bruidsfotograaf. Daarmee komen we ook gelijk aan de kern van elke goede bruidsreportage: het laten herbeleven van die geweldige dag in het leven van twee personen. Aangezien het de bedoeling is via elke foto op de een of andere manier dat geweldige gevoel van die dag erbij te betrekken, houdt dat in dat elke gekozen foto voor het album op zich al bijzonder moet zijn, vooral natuurlijk in de ogen van het pas getrouwde koppel.

Wat maakt een trouwfoto zo bijzonder?

We hebben in de vorige alinea al een beetje aangestipt wat het inhoudt om bepaalde emoties los te weken bij het zien van trouwfoto’s. Om ze bijzonder te maken moeten we eerst duidelijk maken wat het is om bijzonder te zijn, wat de betekenis is van ‘bijzonder’. Dat klinkt misschien wat vergezocht en zelfs betweterig, maar de achterliggende bedoeling ligt in het feit aan te geven welke instrumenten een bruidsfotograaf kan gebruiken om een foto bijzonder te maken. De moeilijkheid ligt uiteraard in de perceptie: wat de fotograaf bijzonder kan vinden, hoeven de kijkers helemaal niet zo te ervaren. Het is dan ook de taak van de fotograaf die kloof te overbruggen en zich tijdens het schieten van de huwelijksfoto’s zo goed mogelijk te verplaatsen in de emotionele staat van het bruidspaar, maar ook de aanwezigen.

Bijzondere trouwfoto’s

Betekenissen van ‘bijzonder’

• Een hoogst eigenaardige kwaliteit of eigenschap hebbend
• Niet algemeen of openbaar
• Afwijkend van het gewone

Synoniemen van ‘bijzonder’

• Alternatief
• Apart
• Bevreemdend
• Bizar
• Bovenmatig
• Buitengewoon
• Creatief
• Fantasierijk
• Merkwaardig
• Ongewoon
• Opmerkelijk
• Origineel
• Speciaal
• Uitzonderlijk
• Verwonderlijk
• Zonderling
• Vreemdsoortig
• Exclusief

Met de grappige bruidsfoto richt de fotograaf zich op het tevoorschijn toveren van een glimlach tijden een trouwreportage, terwijl de weg van de gekke foto naar die glimlach wordt vooraf gegaan door een huh? en een ooh! De reactie op een bijzondere huwelijksfoto is eigenlijk net zo simpel te omschrijven: WOW! Indien je een of meerdere van de bovenstaande omschrijvingen in je bruiloftsfoto’s weet te vatten, dan is de kans groot dat je inderdaad die reactie oproept: WOW! Overigens kun je daar niet alleen als fotograaf mee aan de gang, ook in de voorbereidende samenspraak met het aanstaande bruidspaar kunnen er van beide kanten suggesties gedaan worden om huwelijksfoto’s bijzonder te maken.

Wat betekent het maken van bijzondere huwelijksfoto’s voor de fotograaf?

Een belangrijk deel daarvan is al aangegeven in de voorafgaande tekst; Als er op zijn minst één van de betekenissen of synoniemen vertegenwoordigd worden in de foto, dan is die als bijzonder te classificeren. Dat is iets waar elke fotograaf mee kan werken, maar wat is daar precies voor nodig?

• Ervaring
Hiermee bedoelen we niet alleen de ervaring met het fotograferen zelf, maar vooral die gespecialiseerd in huwelijksfotografie. Elk soort fotografie brengt immers een eigen specialistische kennis met zich mee en dat geldt zeker voor het maken van bruiloftsfoto’s. Een klant zal daar dan ook zeker om moeten vragen en kan dit uiteraard combineren met voorbeeldreportages op de website van de huwelijksfotograaf, gecombineerd met hopelijk een heleboel goede reviews.

• Materiaal
Hiermee bedoelen we natuurlijk de diverse camera’s die de fotograaf hanteert, maar ook de manier waarop hij of zij dat doet. Elementen als belichting en close-ups kunnen van een gewone een bijzondere foto maken. Een goede fotograaf ziet dergelijke momenten direct verschijnen en weet zich moeiteloos aan te passen om het perfecte resultaat te bereiken.

• Voorbereiding
Een goede verstandhouding met het komend bruidspaar is van essentieel belang. Het moet eigenlijk in het eerste gesprek al klikken, zodat zijn en haar aanwezigheid tijdens de festiviteiten als vanzelfsprekend wordt gezien en het liefst zo onopvallend mogelijk. Spontane foto’s geven vaak een bijzonder resultaat, maar soms kunnen bepaalde ideeën van te voren uitgewisseld en uitgewerkt worden. De huwelijksfotograaf zorgt er ook voor dat alle te gebruiken ruimtes en locaties van te voren verkend worden, zodat hij mogelijk bij de meest belangrijke momenten op de juiste plaats is om de beste foto’s te schieten. Hij of zij is natuurlijk ook bekend met het tijdsschema. Overigens gaat het natuurlijk niet alleen om het bruidspaar zelf, hoewel ze wel centraal staan. De fotograaf zorgt ervoor dat hij precies weet wie de belangrijkste personen zijn in het leven van het koppel. Dat geldt voor directe familie maar ook voor vrienden.

• Nazorg
Indien alle foto’s geschoten zijn, wordt er een huwelijksalbum samengesteld. Het zal nooit zo zijn dat alle foto’s in aanmerking komen, maar dat kan wel. Voor het eigenlijke album worden de beste bruidsfoto’s uitgekozen in samenspraak met het pas getrouwde stel. Op basis van zijn of haar ervaring kan de fotograaf suggesties doen, maar het uiteindelijke doel is een album te verkrijgen waarbij eigenlijk elke huwelijksfoto als bijzonder kan worden beschouwd.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *