Checklist bruiloft

Checklist bruiloft

Bij het plannen van een bruiloft komt veel kijken. Ook al geef het aanstaande bruidspaar een en ander uit handen aan een weddingplanner of ceremoniemeester, toch zul je zelf allerlei beslissingen moeten nemen. Om je daarbij een handje te helpen is de onderstaande bruiloft checklist gemaakt.

Een opsomming van wat er zoal geregeld moet worden

Hieronder volgt een opsomming van alle aandachtspunten, een nadere uitleg volgt later.

  • Datum vastleggen gemeente (en indien gewenst kerk).
  • Getuigen vragen.
  • Notaris in geval van volledige gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.
  • Budget bepalen.
  • Eventuele weddingplanner of ceremoniemeester.
  • Thema bepalen en dagprogramma maken.
  • Locatie zoeken en vastleggen.
  • Alvast een uitnodiging via e-mail sturen (met RSVP).
  • Fotograaf zoeken en vastleggen.
  • Muzikale omlijsting.
  • Uitnodigingskaarten.
  • Trouwringen uitzoeken.
  • Trouwjurk en trouwkostuum regelen
  • Vervoer regelen voor bruidspaar en gasten.
  • Catering vastleggen.
  • Bruidstaart bestellen.
  • Gastenboek uitzoeken.
  • Bloemen en corsages.
  • Visagist en kapper.
  • Bedankje voor de gasten.

Datum vastleggen bij de gemeente (en kerk).

Het eerste wat moet gebeuren, is een datum vastleggen bij de gemeente, zodat je zeker weet dat je datum dat jullie willen trouwen beschikbaar is. Bij veel gemeentes kan dit gewoon via internet. Als je ook voor de kerk wilt trouwen, dan kun je het beste tegelijkertijd checken of de kerkelijke inzegening ook op die datum mogelijk is (of de dag erna als je dat wenst).

Getuigen vragen.

Kies ieder een familielid of vriend(in) die je na aan het hart ligt en vraag of zij getuigen willen zijn.

Notaris.

Sinds 2018 trouw je volgens de wet automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alles wat je bezat vóór het huwelijk van jou is en blijft. Alles wat je tijdens het huwelijk samen vergaart is van jullie samen. Als je hier voor kiest, heb je geen notaris nodig.

Wens je in volledige gemeenschap van goederen te trouwen (al je bezittingen gaan mee in het huwelijk), of wil je juist trouwen onder huwelijkse voorwaarden (je legt zelf vast wat wel en niet meegaat in het huwelijk en wat wiens eigendom is), dan moet je dat notarieel laten vastleggen. Dit hoeft niet persé op het moment dat je trouwt vastgelegd te worden, maar voorkomt wel een hoop gedoe en ellende wanneer het huwelijk mocht eindigen door scheiding of door overlijden van één van de huwelijkspartners. Dan is namelijk de notariële akte wel nodig als bewijs.

Budget bepalen.

Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Bepaal daarom vooraf hoeveel geld je wilt en kunt uitgeven. Zit er een gat tussen willen en kunnen, kijk dan hoeveel tijd je nog hebt om het extra geld bij elkaar te krijgen.

Eventuele weddingplanner of ceremoniemeester.

Het ene stel vindt het leuk om alles zelf te regelen en organiseren. Het andere paar geeft het liever uit handen. In het laatste geval kun je een weddingplanner inhuren. Een ceremoniemeester kan ook ingehuurd worden, maar als je iemand in je familie of vriendenkring kent met een vlotte babbel die je het toevertrouwt om de gasten door het dagprogramma heen te loodsen, dan kan die natuurlijk deze taak op zich nemen.

Thema bepalen en dagprogramma maken.

Wil je een thema aan je huwelijk verbinden? In de zomer kun je aan het water trouwen en alles decoreren in tropische stijl, in het voorjaar is het mooi om in het bos trouwen en er een sprookjesbos van te maken. Trouw je rond de Kerst, dan kun je trouwen in de sfeer van een “winter wonderland”. Er zijn mogelijkheden te over. Zet op je checklist bruiloft onder locatie ook het uitzoeken van decoratie die bij het thema past.

Locatie zoeken en vastleggen.

Afhankelijk van het thema dat je hebt gekozen, ga je op zoek naar passende locaties voor het feest, maar ook voor de fotoshoot.

Alvast een uitnodiging via e-mail sturen (met RSVP).

Heb je de gastenlijst bepaald, dan is het verstandig om alvast via e-mail een “save the date” te sturen totdat de kaarten klaar zijn voor verzending. Je kunt er een RSVP e-mailadres in zetten, zodat je meteen weet op hoeveel gasten je kunt rekenen.

Heb je een online wensenlijst? Dan kun je een hyperlink daar naartoe verwerken.

Fotograaf zoeken en vastleggen.

We hopen natuurlijk dat je voor een prachtige trouwreportage door ons kiest. Hoe dan ook, wacht in ieder geval niet te lang met het vastleggen van een fotograaf. Veel fotografen zijn al lang van tevoren vastgelegd voor bruidsreportages. Dat geldt zeker voor bruiloften op vrijdag en zaterdag.

Muzikale omlijsting

Welke muzikale omlijsting wens je? Ga je voor een band, of liever een DJ? Spreek met de muzikanten door welke muziek gewenst is bij jullie openingsdans en andere belangrijke momenten.

Uitnodigingskaarten.

Kijk bij de drukkerij welke kaarten passen bij jullie thema en wat jullie mooi vinden. Verder kun je inlegkaartjes laten drukken voor degenen die uitgenodigd zijn voor het feest.

Trouwringen uitzoeken.

Dit spreekt voor zich en behoeft geen nadere toelichting.

Trouwjurk en trouwkostuum regelen

Wacht niet te lang met het uitzoeken van een trouwjurk. Het kan nog best moeilijk zijn om een jurk te vinden die de bruid helemaal top vindt voor haar speciale dag. Ook de bruidegom moet op pad voor een kostuum en eventueel zijn er jurkjes en kostuums nodig voor bruidskinderen.

Vervoer regelen voor bruidspaar en gasten.

Hoe wil je tijdens de huwelijksdag je verplaatsen? Hier kun je een vervoermiddel kiezen dat past bij het thema.

Catering

Verzorgt de locatie catering of moet je zelf een cateraar regelen? Wat wil je tijdens de receptie aanbieden? Wil je familie en vrienden een diner aanbieden?

Bruidstaart bestellen.

Ga op zoek naar een goede banketbakkerij die jullie een heerlijke, maar vooral ook mooie, bruidstaart kan leveren.

Gastenboek uitzoeken.

Zoek een mooi gastenboek uit, waar je gasten een persoonlijke boodschap in kwijt kunnen.

Bloemen en corsages

Hoe moeten het bruidsboeket en de bijpassende corsages eruit zien (dit is meestal een taak voor de bruidegom). Zijn er bloemen nodig voor decoratie van de kerk en de locatie van bruiloft en feest?

Visagist en kapper.

De bruid wil er deze speciale dag op haar mooist uitzien en kan daarbij hulp gebruiken van een goede kapper en een goede visagist.

Bedankje voor de gasten.

Het is een mooi gebaar om je gasten te bedanken voor hun aanwezigheid bij jullie speciale dag. Daarom kun je ze aan het eind van de avond, bij vertrek, een bedankje meegeven. Wellicht kun je iets vinden dat past bij het gekozen thema.

Slechts een hulpmiddel

Deze checklist bruiloft is uitgebreid, maar pretendeert niet compleet te zijn. Hij is slechts bedoeld om je op weg te helpen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *