Grappige trouwfoto’s

grappige trouwfoto's

Grappige trouwfoto’s en nog veel meer

Humor speelt een enorm belangrijke rol in het leven. Er wordt niet voor niets gezegd: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Nu is datzelfde leven een doolhof van emoties, die te pas en te onpas boven komen drijven en maar al te vaak als ze net even niet gewenst zijn. Humor daarentegen lijkt daar op een of andere manier buiten te vallen.

Als dan eindelijk de langverwachte dag daar is dat twee mensen met een officiële gelegenheid en uiteraard een groot feest besluiten samen verder door het leven te gaan, dan hoort daar ook een zekere humor bij. Nu is het sowieso een blijde gebeurtenis, dus naast de spanning vooraf, ontroering tijdens de plechtigheid en uitbundigheid tijdens dat feest, zal niet alleen het bruidspaar zelf, maar zullen ook alle aanwezigen voortdurend met een brede glimlach op het gezicht rondlopen. Natuurlijk zal de vrolijke en soms luide lach daarin niet ontbreken.

grappige trouwfoto's

Het werk van de huwelijksfotograaf

Datzelfde wijde vertoon van emoties op die ‘mooiste dag’ is iets waar een goede huwelijksfotograaf zich op zal richten.

Allereerst wordt natuurlijk door de trouwfotograaf en het aanstaande koppel in een gesprek afgesproken wat men van een fotoreportage verwacht. Wordt men bijvoorbeeld de gehele dag gevolgd of worden alleen de kernmomenten op de gevoelige plaat vastgelegd? Staat het koppel centraal, ja natuurlijk, maar in hoeverre moet er aandacht geschonken worden aan de omgeving en vooral de aanwezigen in familie en vrienden?

Mag de bruiloftsfotograaf aan de gang met een thema, of mag hij/ zij er op los schieten, van waaruit later dan een keuze wordt gemaakt?

Wil men alleen een trouwfotograaf op de achtergrond, die op een spontane manier foto’s maakt? Is er plaats voor gearrangeerde fotoshoots, bijvoorbeeld op locatie of via familiefoto’s? Of wordt het een mengelmoes van beiden?

De huwelijksfotograaf heeft een belangrijke taak in het vastleggen van de trouwdag. Dat omvat niet alleen het onpersoonlijk fotograferen van gebeurtenissen die centraal staan op de dag. Het is geweldig als de huwelijksfoto’s van die dag niet alleen bekeken, maar ook, als het ware, nogmaals beleefd kunnen worden. Hoe sterker de trouwfotograaf daarin emoties, als bijvoorbeeld humor, kan verwerken, hoe dichter die beleving achteraf bij het origineel van de trouwdag komt.

Hoe is een grappige trouwfoto te definiëren?

Als je van tevoren exact zou kunnen zeggen wat een grappige foto is en wat niet, zou het leven van de bruiloftsfotograaf er een stuk eenvoudiger uitzien. Dat gaat al helemaal op als het bruidspaar er speciaal om gevraagd heeft dergelijke kiekjes te schieten. Humor is echter meestal iets spontaans en de fotograaf moet er oog voor hebben dergelijke momenten te herkennen.

Daarnaast is er ook nog zoiets als persoonlijke smaak. Wat de één leuk of grappig vindt, doet een ander helemaal niks. Het is een bekend gegeven dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken en dat geldt ook voor grappige huwelijksfoto’s.

Eigenlijk hebben we al aangegeven wanneer een foto grappig is. Dan verschijnt er namelijk op het gezicht van de kijker op zijn minst een glimlach op het gezicht. Om een vergelijk te maken met bijvoorbeeld gekke trouwfoto’s: ook deze zullen vaak die glimlach tevoorschijn toveren, maar er is een proces vooraf met betrekking tot die gekheid. De eerste reactie zal er eentje zijn van huh? of waarom heb ik het idee dat er iets niet helemaal klopt in deze foto. Vervolgens zal men hopelijk het gekke op de foto herkennen en ook categoriseren als zijnde gek. Tenslotte accepteert men de humor ervan en komt wederom die o zo belangrijke glimlach.

In tegenstelling tot grappige huwelijksfoto’s kunnen gekke trouwfoto’s wel wat gemakkelijker gearrangeerd worden.

Bewerken tot grappige trouwfoto’s of gewoon natuurlijk houden?

Met de komst van het digitale tijdperk is het tegenwoordig bijzonder gemakkelijk foto’s, dus ook huwelijksfoto’s geheel naar eigen hand te zetten. Een beetje handige fotograaf, en we gaan er van uit dat een professionele trouwfotograaf dat is, kan aan de hand van talloze beschikbare bewerkingsprogramma’s vrijwel elk beeld scheppen of herscheppen naar gelang de wensen van het bruidspaar. Uiteraard kan hij/zij daarin ook de eigen fantasie laten werken, aan de gang gaan met Photoshop en hopen dat het net getrouwde koppel het leuk vindt.

In de titel vragen we ons af of het echter wel wenselijk is om dat te doen en uitsluitend te gaan voor wat de momenten op de huwelijksdag de fotograaf geven. Uiteraard zou het kunnen dat, in het informatieve gesprek vooraf tussen bruidsfotograaf en aanstaand bruidspaar, men het daar al over heeft. Misschien zijn er zelfs hele specifieke verzoeken om bepaalde elementen in foto’s in te voeren, die voor het koppel belangrijk zijn. Wat je vooral met bewerkingen kunt bewerkstelligen is het opleuken van de foto’s. Grappige of gekke elementen kunnen op die manier humor in misschien wat saaie foto’s brengen en toch toegevoegd worden aan het trouwalbum.

Je kunt overigens op twee manieren aan het bewerken slaan:

 • Fotobewerkingsprogramma’s

Met deze software ga je zelf aan de slag en dat vereist op zijn minst enige basiskennis van bewerken. Voorbeelden zijn:

 • Adobe Photoshop (veruit de meest bekende), maar ook Adobe Lightroom en Elements
  • Google Photos
  • Luminar
  • Capture One Pro
 • Websites om foto’s te bewerken

Je stuurt je foto’s naar de website, geeft aan welke effecten je wilt hebben en zij doen het voor je. Voorbeelden zijn:

 • Photo Lab
 • Photofunia
 • Funny.Pho.to
 • Loonapix
 • Photo505

Soms zie je in de naam van de website al dat de nadruk ligt op het bewerken tot leuke, gekke en grappige trouwfoto’s.

Grappige trouwfoto’s horen er gewoon bij

We zijn begonnen met humor en we eindigen ermee. De trouwdag is een dag van geluk, van liefde, van saamhorigheid, van familie, van vriendschap, van begin en vooral van vrolijkheid, blijheid en dus humor. Grappig hoort er gewoon bij en dat is vaak iets dat naar voren komt in de diverse huwelijksspeeches en kan dus eigenlijk ook niet ontbreken in de fotoreportage. Grappige trouwfoto’s horen er gewoon bij!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *