Trouwen! We doen het nog steeds in ruime mate. Dat houdt dus in dat er nog steeds grote aantallen mensen geloven in een duurzaam bestaan met iemand anders, maar wel een iemand anders waar ze zielsveel van houden. Ze zijn bereid een overeenkomst te treffen met die significante ander voor de rest van hun leven. Dat is nogal wat.
Overigens wordt er hier en daar wel degelijk onderscheid gemaakt tussen de soorten huwelijken, maar de belangrijkste is die tussen het burgerlijk huwelijk om het wettelijk allemaal wettig te maken, en het kerkelijk huwelijk om het te bevestigen binnen de religie die men aanhangt. Een ander heel belangrijk onderscheid is dat tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap. Die laatste werd in eerste instantie ingevoerd om de bond tussen homoseksuelen te bevestigen, maar tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk. Een best wel grappig verschil is dat men voor een dergelijk partnerschap niet perse het jawoord hoeft te geven.
Waar het bij deze belangrijke gebeurtenis in het leven van mensen allemaal officieel begint, is de huwelijksdag of bruiloft, ook wel āde mooiste dagā genoemd. Als goed geaarde Nederlander is ƩƩn van de eerste hoofdbrekens uiteraard hoeveel dat allemaal gaat kosten en daarin zit een enorme variatie. Dat is afhankelijk van de wensen van het bruidspaar of toekomstige koppel. Juist omdat het om āde belangrijkste dagā gaat, wil je daar graag bewijs van hebben, een mogelijkheid om er later nog eens op terug te zien, nog eens van te genieten. Dat gebeurt via de bruids- of huwelijksfotoās, een fotogenieke reportage van alle belangrijke momenten van die dag en het liefst nog een beetje meer. Ook dat kost geld en ook daar is er een behoorlijke variatie, dus kan het geen kwaad eens te kijken wat zoal de mogelijkheden zijn.
Wat kost een gemiddelde bruiloft?
De kosten voor een huwelijksdag worden bepaald door twee vragen:
- Wat kun je betalen? Je budget dus
- Wat wil je betalen?
Je kunt het helaas niet voor niets, omdat je nu eenmaal verplicht bent voor een aantal zaken kosten te maken, vooral voor de officiĆ«le onderdelen als kerk, notaris en stadhuis. Voor de rest, en dat is meestal de viering van dat officiĆ«le gedeelte, kan men het zo gek maken als men wil. Op zich krijg je dan een bereik van enkele honderden euroās tot letterlijk miljoenen, en een niet onaanzienlijk deel wordt daarvan opgesnoept door de huwelijksfotograaf. De vraag ‘Wat kost een trouwfotograaf?‘is dus belangrijk, we komen zo uitgebreid hierop terug.
Om nog een stapje verder te gaan in de stereotype Nederland (naast de vraag hoeveel het allemaal gaat kosten), we zijn ook van het zuinige type. Het is echter maar de vraag in hoeverre dat ook geldt voor een bruiloft, hoewelā¦

Al met al hebben wat knappe wiskundige koppen bepaald dat een gemiddelde bruiloft in Nederland ongeveer ā¬15000 kost. De volgende vraag is dan waaraan dat geld aan wordt uitgegeven.
- Voorbereiding: ongeveer 30%
In principe zijn dit alle kosten die gemaakt worden voor de eigenlijke huwelijksplechtigheid. Daaronder vallen bijvoorbeeld drukwerk, bruiloftskleding, de trouwringen natuurlijk, bloemen en een mooie bruidstaart.
- De huwelijksdag zelf: ongeveer 50%
Naast de plechtigheid op het stadhuis en de kerk wordt verreweg het grootste gedeelte uitgegeven aan het bruiloftsfeest, dus accommodatie, catering en muziek, maar ook voor de huwelijksfotograaf om het allemaal op de gevoelige plaat vast te leggen.
- De afsluiting: ongeveer 20%
Daaronder vallen bijvoorbeeld een overnachting in een bruidssuite of zelfs de huwelijksreis. Ook onvoorziene kosten zitten in deze categorie.
Let goed op bij het stellen van de vraag; ‘Wat kost een trouwfotograaf?’ : dit zijn slechts gemiddelden en het ligt er maar net aan waar men het meeste geld aan wil uitgeven.
Hoe past de huwelijksfotograaf hierin?
De kosten van de huwelijksfotograaf, of dat nu in Delft, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Maastricht of waar dan ook. zitten in het overzicht van de dag zelf, want dan zijn ze actief. Het is de bedoeling om deze āmooiste dagā vast te leggen voor alle betrokkenen, die geĆÆnteresseerd zijn om het allemaal nog eens te beleven. Dat laatste is erg belangrijk, want een goede bruiloftsfotograaf legt niet alleen de belangrijke momenten in plaatjes vast, maar probeert daarmee een sfeer te scheppen die het mogelijk maakt naast beeld ook emotie te creĆ«ren. En dat is nog niet zo gemakkelijk.
Fotoās maken lijkt tegenwoordig iedereen wel gegeven te zijn, zeker met de smartphones en steeds beter wordende cameraopties. Goede fotoās vereisen al veel meer inzicht in de techniek van het fotograferen. Goede huwelijksfotoās, smaakvolle, mooie en gekke trouwfotoās maken is echter een kunst op zich, een specialiteit, waarin in principe een tweetal mensen centraal staan en vrienden, familie, kennissen, locatie en omgeving een emotioneel tablet moeten vormen om van de gebeurtenissen van die dag een blijvende en levende herinnering te maken. En dat mag best wel wat geld kosten.
Hoeveel kost een huwelijksfotograaf dan precies?
Op zich is dat heel moeilijk vast te stellen en ook weer afhankelijk van wat men wil en kan betalen. Op basis van de percentuele verdeling wordt 10% aangehouden, dus ongeveer ā¬1500, maar andere bronnen geven aan dat je tussen de ā¬2500 en ā¬3000 kwijt voor een professionele huwelijksfotograaf.
Er zijn in principe twee keuzeopties:
- Het totaal- of all-in pakket
Hierin zijn alle kosten inbegrepen die gemaakt kunnen worden en bevatten over het algemeen: fotografie van begin tot eind, nabewerking en samenstellen van een trouwalbum, opslag op een USB-stick en mogelijke extra kosten, zoals reiskosten en een tweede fotograaf.
- Vanaf-prijzen
Voor elk onderdeel wordt een richtprijs aangegeven, die eventueel kan veranderen vanwege veranderende omstandigheden van die dag. Een belangrijk onderdeel hiervan is de arbeidskosten per uur, waarbij soms wel en soms niet de fotografeeractiviteiten worden meegerekend. Vooral die kosten per uur variĆ«ren enorm van onder de ā¬100 tot ver boven de ā¬200.
Wat kost een trouwfotograaf? Voorkeur:
Met een beperkt budget en een helder en praktisch hoofd op je schouders is de vanaf-optie misschien beter en kun je niet heel dringende onderdelen weglaten om de kosten te drukken. Beschik je echter wel over voldoende financiĆ«le mogelijkheden, dan kan je misschien beter kiezen voor het totaalpakket. Op die manier weet je van te voren zeker wat je kwijt bent aan de huwelijksfotograaf en weet je precies wat je kunt verwachten. Hoe je echter ook wendt of keert, vraag altijd bij verschillende bruiloftsfotografen een offerte aan voor beide opties. Het is immers een standaard vraag ‘Wat kost een trouwfotograaf?’ bij de planning van een bruiloft.
Er is gebleken dat er absoluut geen tekort is binnen deze vakgroep in welke stad of gemeente dan ook.