Foto en videograaf bruiloft

huwelijksdag

De huwelijksdag in bewegend beeld en geluid De videograaf aan het werk

Foto en videograaf bruiloft is een term die bij toekomstige ‘trouwparen’ niet vaak voorkomt. Wij lichten graag nader toe.
Hoewel we bij het vastleggen van de misschien wel belangrijkste dag in het leven van twee mensen meestal denken aan het maken van huwelijksfoto’s, hoeft dat niet het enige medium te zijn waarmee gewerkt kan worden. Het mooie van foto’s is dat ze herinneringen kunnen oproepen, verzegeld in het geheugen van nieuwbakken koppel, familie en vrienden, oftewel iedereen die een blik in het bruidsalbum werpt. Dat is bijna een actief proces, waarbij de subtiele verschillen tussen de diverse herinneringen misschien weer nieuwe emoties met zich mee kunnen brengen. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van wat men precies deed of voelde op het moment dat een trouwfoto genomen werd. Foto’s zijn stilstaande momenten waarom heen de belevenis van de trouwdag opnieuw opgebouwd wordt. Toch kunnen we er niet omheen dat een trouwdag vooral een dynamisch gebeuren is, Van het moment van opstaan tot aan het uitzwaaien van de laatste gast, is men in beweging. Dat geldt niet alleen voor het aankomend paar, maar ook voor de vele mensen, zoals familie en vrienden, eromheen. Een ander, heel belangrijk, aspect is dat het geen stille gebeurtenis is en er bepaalde activiteiten zijn die alleen goed te vatten zijn in beeld en geluid. De huwelijksvoltrekking met de geloften is zo’n moment, de diverse, al dan niet geslaagde, speeches tijdens het trouwdiner een ander, of bijvoorbeeld de eerste dans tussen beide geliefden. Dergelijke momenten zijn minstens net zo belangrijk als de talloze trouwfoto’s en dienen eigenlijk ook vastgelegd worden om een trouwreportage te completteren. Dan komt de videograaf in beeld.

Samenwerking tussen huwelijksfotograaf en trouwvideograaf

Een eerste vraag, die je zou kunnen stellen, is of het wel mogelijk, dan wel handig is zowel een trouwfotograaf (ook wel huwelijksfotograaf genoemd) als een huwelijksvideograaf in te huren. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten! Het hangt eigenlijk allemaal een beetje af van wat het aanstaande koppel precies wil en natuurlijk of er überhaupt budget voor is. Nog niet zo lang geleden was niet alleen het filmen van een bruiloft al een behoorlijke opgave, vooral als het op apparatuur aankwam. Ook het bewerken en het afspelen had soms heel wat voeten in aarde. In het tegenwoordige digitale tijdperk is het allemaal veel gemakkelijker geworden. Ondanks dat een bruiloft natuurlijk in prachtige foto’s gevangen kan worden, zijn er genoeg momenten te vinden die beter herbeleefd kunnen worden in beweging en geluid. Voor een perfecte en vooral volledige reportage van de huwelijksdag kun je eigenlijk al niet meer om de combinatie van fotograaf en videograaf heen. Hete is natuurlijk ideaal als beiden voor hetzelfde bedrijf werken en hopelijk al goed op elkaar ingespeeld zijn. Ze weten precies wat ze aan elkaar hebben, waar ze zich moeten bevinden tijdens hun werk en vooral ten opzichte van de ander. De soms mooiste momenten kunnen voor beiden verloren gaan als ze elkaar in de weg lopen. Mocht je echter gebruik maken van verschillende mediabedrijven om je huwelijksdag zowel op foto als op film te krijgen, dan mag je op zijn minst verwachten dat vooraf duidelijke afspraken gemaakt worden. Dat moet niet alleen tussen trouwfotograaf en –videograaf gebeuren, maar uiteraard ook tussen deze vakmensen en het koppel zelf. Wie doet wat, waar en wanneer zijn dan vragen die beantwoord moeten worden.

Hoe kom je aan een goede videograaf?

Op zich werkt de zoektocht naar een huwelijksvideograaf, een goede en betaalbare, niets anders dan eentje naar welke vakkracht dan ook, die je wenst in te huren. Dat gaat tegenwoordig allemaal via het internet. Moest je je aan het eind van de vorige eeuw nog tevredenstellen met een summiere vermelding in Gouden Gids, telefoonboek of advertentie in krant of magazine, nu krijg je vrijwel alle informatie aangeboden op een website. Je leest over de werkwijze van fotograaf of videograaf, ziet talrijke voorbeelden van hun werk, en krijgt alvast een idee van het kostenplaatje. Tevens worden er reviews getoond van tevreden klanten, en kun je van tevoren al alle vragen stellen die in je opkomen. Huwelijksfotografie is verder een uitermate populaire bezigheid, die zowel door professionals als goedwillende amateurs aangeboden worden, dus keuze genoeg. Dat geldt overigens ook voor trouwvideografen, want ook daar zijn er niet alleen vaak genoeg in je eigen gemeente te vinden, maar ook vlak daarbuiten of zelfs die door het gehele land werken. Omdat het aanbod zo groot is, is het aan te raden om bij de keuze er je tijd voor te nemen. De enige uitzondering is misschien als er iemand door goede vrienden of familie verwezen wordt als zijnde uitstekende vakmensen om in te huren. Mond tot mond werkt nog altijd. Vanwege de professionaliteit van de bruidsfotografen en –videografen komt het echter heel vaak neer op de prijs. Het is daarom heel belangrijk precies uit te vinden wat je krijgt en wat dat kost. Dit doe je bij verschillende bedrijven via een zogenaamde offerte, waarna je besluit met de voor jullie beste optie in zee te gaan. Logisch toch!

De huwelijksdag

Wat kost een trouwvideograaf eigenlijk?

Het merkwaardige feit doet zich voor dat over het algemeen maar zelden een duidelijke prijsopgave te vinden op de websites zelf. Indien toch vermeld, is dit vaak niet meer dan een richtlijn. Prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
• Ervaring van de foto en videograaf bruiloft
• Totaalpakket of per onderdeel
• Uurloon (ook die van een bruidsfotograaf)
• Onderdelen die gefilmd moeten worden
• Kwaliteit van de films
• Bewerkingsopties
• Basis informatie over ‘fotograaf bruiloft
• Type, duur en aard van het afgewerkt product

Zagen we bij de trouwfotograaf al een variatie in totaalprijs van €600 tot over de €3000, bij de trouwvideograaf geldt hetzelfde en het is dus afhankelijk van je wensen en budget wat je kwijt wilt zijn. Het zal wel vaak zijn dat het inhuren van beide vakmensen bij hetzelfde bedrijf waarschijnlijk ook op financieel gebied wat voordelen op kan leveren. Nogmaals willen we benadrukken dat het aanvragen van offertes van diverse bedrijven op het gebied van fotografie en videografie van groot belang is.

Nog even dit

Een professioneel bedrijf geeft je in principe vakwerk, materiaal waar je nog heel lang plezier van zult hebben. Met de steeds beter wordende mogelijkheden van de smartphone is het misschien mogelijk ook met die opgenomen beelden, al dan niet bewegend, wat te doen, eventueel zelfs met foto- of videograaf. Het is maar een ideetje.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *