Hobby fotograaf bruiloft

hobby fotograaf bruiloft

Je huwelijk laten fotograferen door een hobby trouwfotograaf: verstandig of weggegooid geld?

De grote dag nadert! Je bent als aanstaand koppel, al dan niet met de nodige hulp, in volle voorbereiding voor wat de mooiste dag in jullie leven moet worden. De druk is enorm, budgettering is cruciaal en het aantal elementen, waar je allemaal wat mee moet doen, is enorm.

Dat begint natuurlijk met de officiële onderdelen, zoals stadhuis en kerk. Daaraan verbonden is de bruidsjurk, het trouwpak van de bruidegom en de kleding van bruidsmeisjes en bruidsjonkers. Heel belangrijk is natuurlijk het uitzoeken van de trouwring.

Als je dat allemaal voor elkaar hebt kun je beginnen aan de voorbereidingen voor het huwelijksfeest, met vooral de locatie als hoofdpunt. De kans is trouwens vrij groot dat hier het grootste gedeelte van je budget aan op gaat.

Ook een mogelijke huwelijksreis moet geregeld worden, als dat er tenminste nog van af kan; of misschien beperk je dat tot een overnachting in een huwelijkssuite van een sjiek hotel.

Tenslotte sta je ook stil bij het vastleggen van al deze activiteiten, want je wilt natuurlijk dat je achteraf, of misschien heel veel later in het leven, nog eens met plezier terug kunt kijken op deze mooiste dag. Er moet dus een huwelijks-, trouw- of bruidsfotograaf geregeld worden en dat is niet goedkoop, als je het goed wilt laten doen.

Keuze van huwelijksfotograaf

Indien je op zoek gaat naar een geschikte fotograaf om je bruiloft vast te leggen, speelt je budget een grote rol. Heb je voldoende mogelijkheden, ga dan altijd voor een professionele trouwfotograaf met de grootste kans dat er daadwerkelijk iets moois uit komt.

Is het budget beperkt, dan zul je waarschijnlijk moeten gaan zoeken naar andere oplossingen. De meest vrijblijvende en ongetwijfeld avontuurlijke is die van de smartphone. Je hebt die hele dag voortdurend mensen om je heen, die je in principe vertrouwt en tegenwoordig hebben bijna al die mensen een smartphone op zak. Combineer beide en je kunt al je vrienden de hele dag foto’s laten maken. Je verzamelt vervolgens al die kiekjes en maakt er een leuk digitaal album van.

Tenslotte is er ook een tussenoplossing: de hobby trouwfotograaf. Gaan we ervan uit dat de professionele fotograaf zich geheel wijdt aan het fotograferen, het is zijn of haar baan, de hobby huwelijksfotograaf doet het ernaast, dus naast zijn normale werkzaamheden. Dat hoeft overigens helemaal niets te zeggen over de kwaliteit van de trouwfoto’s, waarschijnlijk wel over tijd, mogelijkheden en vooral kosten.

Hoeveel kost een huwelijksfotograaf?

Heel belangrijk in het proces van overwegingen wat wel, wat niet en in welke mate bepaalde aspecten toe te voegen, dan wel weg te laten tijdens de viering van je bruiloft, zijn de te maken kosten. Je werkt met een budget. Een gemiddelde bruiloft in Nederland kost rond de €15000 en dat is niet niks. Daar zit een bepaald percentage bij voor de trouwfotograaf, maar hoeveel precies?

 • De smartphone optie

In principe kost je dat niks, zeker als je verder niets doet om van de verzamelde bruiloftsfoto’s iets leuks en samenhangends te maken. Je kunt echter wel iemand inhuren die er een soort van trouwalbum van maakt, digitaal dan wel op papier en daar zul je dan misschien een paar honderd euro aan kwijt zijn.

 • De professionele optie

Indien je voor deze mogelijkheid gaat, kunnen de kosten berekend worden op diverse manieren:

 • Totaalpakket

Voor €2500-€3000 ben je volledig klaar , wordt de gehele dag optimaal gefotografeerd, is er back-up, krijg je topkwaliteit en zijn verder alle kosten inbegrepen. Het bedrag staat vast en je hoeft je er geen zorgen meer over te maken dat het mogelijk afwijkt.

 • Uurloon

Je huurt de trouwfotograaf in voor bepaalde uren, waarin vooraf afgesproken wordt waar hij/zij zich wel en niet mee bezighoudt. De prijzen variëren echter enorm en juist hier kan het heel belangrijk zijn offertes aan te vragen. De goedkoopste professionele huwelijksfotograaf doet het voor net onder de €100 per uur, met de duurste zit je al gauw ruim boven de €200 per uur. Omdat je van te voren alles duidelijk afspreekt, inclusief het aantal uren, kun je dus uitgaan van een redelijk vaststaand bedrag.

 • Vanaf

Het is ook mogelijk om uit te gaan van bepaalde te fotograferen onderdelen van je huwelijksdag. De prijzen worden ‘vanaf’ gesteld, afhankelijk wat de fotograaf nodig vindt voor zijn/haar werk. Deze kosten variëren enorm en bieden het minste houvast voor het budget.

 • De hobby huwelijkfotograaf

Een van de belangrijkste redenen om met een hobby huwelijksfotograaf (mensen zoeken met nam op: Hobby fotograaf bruiloft) in zee te gaan is inderdaad budgettair. Het is heel moeilijk te bepalen wat je dan kwijt bent en ook hier is het aanvragen van offertes heel belangrijk. Uiteraard is er ook een zeker risico mee gemoeid met betrekking tot het mogelijke eindresultaat, maar vaak is er wel achter te komen of zo’n enthousiaste hobbyist goed werk aflevert. Ga er desondanks maar van uit dat je op zijn minst toch nog rond de € 1000 moet betalen voor een trouwreportage.

hobby fotograaf bruiloft

Waar je zoal op moet letten bij de keuze van een trouwfotograaf?

In onze voorgaande tekst hebben we al hier en daar bepaalde punten aangegeven die belangrijk zijn voor een goede trouwreportage, maar we zetten ze toch nog maar eens op een rijtje:

 • Neem er de tijd voor en oriënteer je goed met behulp van het internet.

Je hoeft niet eens bij trouwfotografen uit de buurt te kijken. Blader, bekijk, lees, informeere n krijg vooral een goed idee wat je precies met je trouwfoto’s wilt.

 • Bepaal de stijl van je huwelijksfoto’s en kies daar de juiste fotograaf bij
 • Bereken, uitgaande van je budget, hoeveel je precies aan de trouwfoto’s wilt besteden

Deze overweging is vooral van belang of en hoe je met een professionele trouwfotograaf in zee wilt gaan of de mogelijkheden zoekt een goede ‘hobby fotograaf bruiloft’ in te huren.

 • Neem al je ideeën door met de fotograaf, hobbyist of professioneel
 • Maak gebruik van de input van de bruiloftsfotograaf

Het maakt niet uit met wat voor soort fotograaf je te maken hebt, zij hebben ervaring in het fotograferen van huwelijken en kunnen suggesties aandragen waar jij misschien niet eens aan gedacht hebt.

Conclusie m.b.t. ‘Hobby fotograaf bruiloft’

Op zich is het heel simpel: heb je het geld ervoor, ga voor de professionele huwelijksfotograaf. De bijna zekerheid dat je iets goeds geleverd krijgt, is op zich bijna onbetaalbaar.

Moet je echter op de centen letten, dan is een goede hobby trouwfotograaf een alternatief. Besteedt echter dan wel de nodige tijd uit te zoeken hoe goed hij/zij is, dus welke kwaliteit ze voor die lagere kosten te bieden hebben.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *